Friday 31 October 2014

[Shaklee Seremban 2] Resepi Kuih Talam Jagung Lemak Manis


Credit to twinseera.blogspot.com
Assalamualaikum semua!
Hari ni sy nak share resepi masakan pula. Sebelum tu nak bagitau Promo ESP & Mealshake akan berakhir malam ini! Jadi sesiapa yang terlepas tu alamat gigit jari la ye:P

Ok..mood hujung minggu bermula..sambil2 tgk tv ni tengok2 ada resepi yg boleh dikongsi..Bila tengok kuih ni, teringat kat mak yang rajin buat kuih..Lepas tu teringat bila time sy masak, mak balik dari berkebun terus excited nak makan..Apalagi yang boleh menyenangkan hati anak yang memasak bila mak ayah makan dengan berselera walaupun menu simple saja..Alhamdulillah..

Dalam perkongsian ini, terus terang saya cakap saya juga sedang mendalami ilmu masakan ni..Saya tak rajin memasak apatah lagi sekarang ni suami saya sedang berdiet. Masak sekali sekala tu pun nasi secawan saja utk mkn 2 org:) Tapi saya suka berkongsi..Mesti resepi ni boleh bagi faedah buat seseorang kan...Ok..here we go!

Bahan-Bahan

Bahan lapisan bawah (A) :

  • 250gm tepung beras
  • 60gm tepung gandum
  • 1 sudu teh tepung ubi
  • 350ml santan pekat
  • 800ml air


Bahan lapisan bawah (B):

  • 100gm gula kastor
  • 1/2 tin jagung manis
  • sedikit pewarna kuning lemon
  • 1/2 sudu teh garam
Cara membuat lapisan bawah :

  1.  Satukan semua bahan A, kacau hingga sebati dan tapis kedalam periuk.
  2. Masukkan bahan-bahan B ke dalam bancuhan A.
  3. Kacau atas api hingga naik wap dan tuangkan ke dalam loyang berukuran 10" x 10" x 3" yang dialas dengan plastik 16" x 16".
  4. Kukus selama 25 minit. Apabila masak, cakar dengan garfu dan ketepikan.


Bahan lapisan atas :

  • 150gm tepung gandum
  • 150gm gula kastor
  • 250ml santan pekat
  • 450ml air
  • 2 biji telur
  • Pewarna hijau dan perasa pandan.
Cara membuat lapisan atas :

  1. Satukan kesemua bahan, kacau sebati dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak atas api hingga naik wap.
  3. Apabila masak, tuang ke atas lapisan bawah tadi. Kukus selama 25 minit.
  4. Sejukkan sekurang-kurangnya 6 jam pada suhu bilik sebelum dipotong. 
Hidangan ini sangat sesuai utk hidangan minum petang. Resepi mudah je kan..kata orang..campak2 je:)
Ok guys! Selamat Mencuba!

sumber : majalah Mingguan Wanita


Untuk anda yang mahukan kehidupan yg lebih sihat?
Jom cuba vitamin Shaklee!

Anda mahukan harga istimewa?
PM @ sms @ whatsapp 0169583127
Siti Raodah Jani
♥Inspirasi untuk hidup secara sihat♥
#shakleeseremban2
#seremban2
#seremban
#nilai
#sayajual
#sayajualshaklee

No comments:

Post a Comment

raudah851@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...